Tuotteet Koira Turkin hoito Moser leikkauskoneet
Moser leikkauskoneet

Moser leikkauskoneet

Koiran turkin leikkaaminen koneella voi olla haastavaa aina alkaen koneen valinnasta  ja itse leikkaamiseen. Onneksi on erittäin hyviä koneita tarjolla ja juuri omaan käyttötarkoitukseen parhaiten sopiva on löydettävissä.

Moserin kokoelma eri tilanteisiin sopivia koneita on hyvä lähtökohta.
Valintaa tehdessä tulee miettiä minkälaiseen käyttöön konetta hankitaan. Onko kysymys omasta koirasta, joka silloin tällöin kaipaa pientä putsaamista, vai oletko ammattitrimmaaja tai karvapeitteen muotoilua tarvitsevan rodun kasvattaja, jonka koneelta vaaditaan vahvempia ominaisuuksia, niin valinta ei osu samaan koneeseen. Oma koira on puhdas ja siisti kun omistaja leikkaa turkin, mutta valitettavasti sama ei aina päde niihin koiriin joita tuodaan ammattimaiselle trimmaajalle. Kasvattaja, jolla on useita isoja tai muuten vaativan karvapeitteen omaavia koiria tarvitsee voimakkaamman koneen kuin yhden koiran omistaja.

Koneella leikatessa teknikka on periaatteessa yhdenlainen. Kone viedään tiiviisti ihoa pitkin, myötäkarvaa kun halutaan sen jättävän pidemmän, vastakarvaa lyhyemmän karvan, aina niin että terä seuraa kehon muotoa. Ote on kevyt, konetta ei paineta karvan sekaan vaan edetään koneen leikkaaman tahtiin. Jos konetta painetaan karvaan niin terä tukkeutuu ja sitä on puhdistettava jotta leikkaamista voidaan jatkaa. Kone leikkaa helposti hyvinhoidetun karvan. Jos karva sensijaan on huopaantunut saattaa olla välttämätöntä avata saksilla aukko karvanjuuriin eli ihoon asti, jotta kone pääsee leikkaamaan ihoa pitkin. Koneella leikattu karvapeite on toisin sanoin lyhyttä. Halutessa jättää pidemmän karvan se on muotoiltava saksia käyttäen. Eräiden koneiden varusteisiin kuuluvat muovikammat, joiden avulla voi jättää pidemmän karvan, vaativat puhtaan ja hyvin kammatun karvan ja tiettyn teknikkan aikaansaadakseen tasaisen jäljen. Tämä voi olla oppimisen arvoinen jos siitä on tarvetta.
Itse koneen huoltaminen on itsestään selvyys kun sen halutaan kestävän ja toimivan moitteettomasti. Sitä tulee aina puhdistaa käytön jälkeen, ja terää on öljyttävä usein parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Erittäin hyvä yleiskone hieman kevyempään käyttään  on Moser Rex. Ammattilaisellakin, kuten trimmaajalla tai kasvattajalla, se on erinomainen varakone, koska se on pientä kokoaan ja painoaan huolimatta erittäin kestävä. Se ei rasita kättä pidemmässäkään käytössä, ja sillä pääsee ahtaisiin paikkoihin kuten kainaloihin ja muihin herkkiin paikkoihin.

Täydentävänä koneena kaikkein pienimpiä ja ahtaimpia kohtia varten , kuten esimerkiksi käpälät ja kuono, on kätevä pikku Moser Rex Mini erinomainen. Matala ääni rauhoittaa tottumattoman koiran ja helpottaa herkän eläimen käsittelyn. Kotikäyttöön saksilla pääosin muotoiltavan koiran kuonon ja käpälien ja pienten yksityiskohtien leikkaamiseen tämä kone riittää hyvin.

Ammattilaiskäyttöön ja vaativampaan turkinhoitoon on Moser Max 45,  se väsymätön, oikea valinta. Tällä koneella leikataan kaiken minkä voi leikata. Vahva moottori joka hyvin huollettuna kestää kaiken. Moser Max 45 leikkaa eri pituuksia, siihen löytyy monenlaisia teriä kaikenlaiseen tarpeeseen. Kun tällä koneella lisäksi on kaksi nopeutta niin se toimii vaativassakin karvapeitteessä. On kuitenkin aina pidettävä mielessä että vain puhdasta ja hyvinhoidettua karvaa voi leikata jättäen karva pidemmäksi. Takkuista ja huopaista karvaa on ajeltava ihonmyötäisesti, mutta karvan kasvettua se voidaan pitää sen pituisena ettei se enää takkuunnu eikä koiran tarvitse kärsiä vaikeasti hoidettavasta karvapeitteestä enää.

Aesculap Durati on myös tosi vahva ladattava kone, vaativampaan turkinhoitoon.

Näiden koneiden lisäksi, jotka jo sinänsä riittävät kaikenlaiseen karvapeitteen leikkaamiseen, löytyy paristoilla toimivat versiot sekä kevyemmästä että voimakkaammasta koneesta. Moser Arcolla on kaksi ladattavaa paristoa joilla voi ajaa kullakin täyteenladatulla 100 minuttia, ja 75 minuutissa tyhjäksi ajettu paristo latautuu uudestaan käyttöön.Toisin sanoin voidaan ajaa tauotta tällä koneella kun ladataan aina tyhjäksi jääneen pariston toista käyttäessä.Loistava ratkaisu esimerkiksi näyttelyssä tai muutenkin matkoilla, kun aina ei ole verkkoa käytettävissä. Moser Arcolla on lisäksi säädettävä terä lyhyttä tai pitempää karvaa varten.

Aivan pientä tarvetta varten, kuten käpäliä ja kuonoa yms., on kätevä ja kevyt Moser Prima ihanteellinen mukanapidettävä kun ei olla sähköverkosta riippuvaiset, joskin tätä konetta voi myös kytkeä verkkoon. Monet pitävätkin näitä johdottomia koneita kätevinä kun ne antavat suurempaa vapautta ja ylettyvyyttä. Paristokoneiden ääni on matalampi, joten herkempien eläinten käsittely, arkojen koirien lisäksi esimerkiksi kissojen ja kanien, helpottuu. 

Moser Rex mini sopii korville ja tassuille.