Väriä ja liikettä vesissä

Akvaariokalojen kasvatus on valokuvauksen jälkeen maailman toiseksi suosituin harrastus. Meluttomat, värikkäät vesilemmikit eivät aiheuta allergiaa. Hyvin hoidettuina kalat tarjoavat omistajalleen väriä ja liikettä pitkään. Eläinkeskus neuvoo ja opastaa akvaarioharrastuksen yksityiskohdissa. Tässä kuitenkin muutama yleinen perusasia akvaristiksi aikovalle.

Oikea valaistus, lämpötila ja riittävä koko

Akvaario tulee sijoittaa tukevalle alustalle. Akvaarion alle on hyvä sijoittaa yhden senttimetrin vahvuinen Styrox-levy. Yksi litra vettä painaa yhden kilogramman, ja aloittejijalle suositeltava akvaario on vesimäärältään 60-100 litraa. Painoa lisäävät noin viidenneksellä hiekka ja kivet. Hanki mieluummin liian iso kuin liian pieni akvaario, iso on helpompi hoitaa. Akvaarion paikka tulee valita niin, että valon määrä on säädettävissä, ei siis ikkunaan tai aurinkoon. Valaistukseen kannattaa hankkia loisteputki, se tulee aikaa myöten halvemmaksi ja edistää sekä kalojen että kasvien viihtymistä. Akvaario saa olla valaistuna 12 h vuorokaudessa. Kaloilla on oltava riittävästi tilaa: nyrkkisääntö kalojen koolle ja määrälle on enimmillään 1 kalasentti vesilitraa kohden. Veden lämpötilan säätöön tarvitaan vedenlämmitin ja lämpömittari. Oikean lämpöinen vesi takaa kalojen viihtyvyyden. Lämpimässä kalat uivat vilkkaasti ja niillä on syvät värisävyt. Useimmat akvaariokalat oleilevat mielellään 24-27 -asteisessa vedessä lajikohtaisin poikkeuksin.

Kasveilla ja somisteilla lisää väriä ja elävyyttä

Ensimmäisten kasvien tulee olla nopeakasvuisia, sillä akvaariossa levät kilpailevat kasvien kanssa ravinteista. Kasviravinne varmistaa nopean kasvun. Kun taistelu ravinteista on voitettu, voidaan istuttaa myös hidaskasvuisia lajeja. Hanki kasvit ryhmittäin, samantyyppisten kasvien kokonaisuuksina. Sijoittele matalakasvit eteen, keskikasvit keskella ja korkeakasvuiset taakse. Punaiset ja muun väriset kasvit piristävät myös juurakoita, liuskakiviä sekä erilaisia tasoja. Jotta veden Ph-arvo sekä kalkkipitoisuus pysyisivät kurissa, ei simpukoita ole syytä käyttää sisustukseen kuin korkeintaan muutama.

Ruokaa riittävästi, ei liikaa

Kaloja ei pidä ruokkia liikaa. Lisäksi on huomattava luontaiset erot eri lajien ravinnon tarpeessa ja määrässä. Nykyään ruokinta on helppoa, koska saatavilla on ravintoaineita useimpien kalalajien omiin erityistarpeisiin. Ravintomääräksi riittää se, mikä syödään 2-3 minuutin aikana, 2-3 kertaa päivässä. Ravintoa on parempi antaa liian vähän kuin liian paljon. Kalat pitävät hiutaleista ja etenkin pakastetusta sekä kuivapakastetusta ruoasta. Tuorepakasteina voidaan tarjoilla esim. punaisia ja valkoisia hyttysen toukkia. Isoille kaloille on saatavissa isoja pellettejä. Kaloille ja ihmisille on yhteistä se, että molemmat pitävät vaihtelusta. Eläinkeskus tarjoaa kaloille niin maistuvat menut kuin aktivoivat arkiateriat joka lähtöön.

Kalojen väliset kemiat

Lajien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sosiaalisuuteen. Aloittavalle akvaarioharrastajalle helppoja hoidettavia ovat keltabarbi, musta neontetra, musta tetra ja muut tetrat. Yhdessä viihtyviä kalalajeja löytyy useita: esimerkiksi elävänäsynnyttäjät, barbit, tetrat, kultakalat ja pohjamonnit ovat seurassa aktiivisia. Lajiakvaario voi olla laadittu esim. Etelä-Amerikan kaloista: joukossa voi olla tetroja, lehtikaloja, kiekkokaloja ja kääpiöahvenia. Suunnittele akvaariosi asukaskunta kerroksittain. Kun joukossa on sopivasti pintakaloja sekä keski- ja pohjavesikaloja, jokaiselle löytyy liikkumatilaa omalta "korkeudeltaan". Eläinkeskus antaa mielellään vihjeitä ja suosituksia eri kalalajien yhteensopivuudesta.

Hygienia on olennainen osa hyvinvointia

Turvallinen tapa aloittaa akvaarioharrastus on hankkia valmis akvaariopaketti erikoisliikkeestä. Suodattimeen kannattaa panostaa kunnolla, sillä se on akvaarion sydän, joka puhdistaa, hapettaa ja kierrättää veden. Suodattimen toiminnasta riippuu akvaarion biologinen tasapaino. Suodatin ei saa olla liian pieni. Se on puhdistettava joka toinen viikko tai kerran kuukaudessa. Myös suodattimista saat yksityiskohtaisia tuotetietoja Eläinkeskuksesta. Veden määrästä neljäsosa tulee vaihtaa joka toinen viikko. Vaihtotyössä voidaan käyttää imuria, joka samalla puhdistaa akvaarion pohjan. Levät on poistettava kerran viikossa levämagneetilla. Elävän vaihtoehdon levänpoistoon tuovat leväbarbit ja imumonnit. Akvaarion hiekka, kivet ja kaikki somisteet on puhdistettava huolellisesti ennen sijoittamista. Mitään akvaarion sisällä olevaa ei saa puhdistaa pesuaineilla. Ennemmin tai myöhemmin voi esiintyä kiusallisia sairauksia kuten loiset ja bakteeritaudit. Ne voidaan kuitenkin hoitaa akvaarioliikkeestä hankittavilla lääkkeillä.

Asiantuntemus ja varma alku akvaarioharrastukselle Eläinkeskuksesta

Ennen akvaarion hankintaa kannattaa perehtyä alan kirjallisuuteen. Yksityiskohtaisia käytännön ohjeita kalojen hoitoon antaa Eläinkeskus. Akvaarion ostaja saa mukaansa ohjekirjan. Eläinkeskuksen toimittamilla kaloilla on lisäksi viikon takuu.

Tetra: Näin perustat akvaario