Työvälineet ja niiden käyttö

Välineiden käsittely

Hanki hyvät työkalut ja pidä niistä hyvää huolta, niin ne kestävät pitkään.

Leikkuukone

Älä koskaan laita leikkuukonetta pöydälle koiraa työstäessäsi, se voi pudota ja helposti rikkoontua. Poista terä leikattuasi koiran, poista karvat ja nöyhtä mukana tulevalla harjalla.

Kone voi tarvita sekä öljyä että rasvaa. Käytettyäsi Osterkonetta monia tunteja on hiilet vaihdettava. Jos käytät Moseria, hiiliä ei tarvitse vaihtaa. Se on myös joskus jätettävä huoltoon. Lue käyttöohje tarkasti ENNEN käyttöönottoa.

Leikkuuterät

Koneeseen tarvitaan myös leikkuuterät, niitä on eri materiaaleista, eri mallisia. Numerot terässä tarkoittavat turkin leikkuupituutta.

Artero Oil Fresh leikkuuspray:tä tarvitset terän jäähdyttämiseen leikkaamisen aikana ja ettei koira saa palovammoja. Se myös puhdistaa ja voitelee terää.

Artero Blade Care on aine jolla pestään terät, suositellaan tehtäväksi jokaisen leikkauksen jälkeen. Minulla on tapana pitää Blade Care:ia pienessä kannellisessa purkissa. Kun olen leikannut valmiiksi, kastan terät siinä, kuivaan ne, ja öljyän terät. Vältä leikkaamasta likaista, hiekkaista turkkia, silloin terät tylsyvät nopeasti.

Tarkistu ostaessasi irrallisia varateriä koneeseesi niiden yhteensopivuudesta. Useimmat terät sopivat eri leikkuukoneisin, mutta kysy varmistuaksesi.

Leikkuukoneen korotustallat

Leikkuukoneisiin löytyy erilaisia talloja. Korotustalloja löytyy eri leikkuupituuksille (karvapituuksille) ja ne toimivat parhaiten vastapestyllä, harjatulla ja kuivalla turkilla.

Ohennussakset

Myös eri materiaaleista valmistettuja ohennussaksia löytyy eri muodoissa. On saksia kerta- ja kaksoisohennukseen, joissa on eri hammastus riippuen käyttökohteesta. Leikatessasi ohennussaksilla leikkaa aina vastakarvaan, ei koskaan poikittain jolloin lopputuloksesta tulee epätasainen.

Jos leikkaat ainoastaan latvuksia pitkäkarvaiselta koiralta, ei leikkaussuunta haittaa, mutta jos leikkaat pinnan sileäksi, lopputuloksen kannalta paras on leikata karvan suuntaisesti.

Älä laita saksia trimmauspöydälle trimmatessasi koiraa, jos sakset putoavat lattialle niista voi tulla vinot. Myös sakset on pudistettava ja öljyttävä aika ajoin. Säilytä saksesi kotelossaan tai naulasta roikkumassa. Älä säilytä useampia saksia laatikossa, ilman koteloa. Älä leikkaa likaista turkkia eikä missään nimessä hiekkaisia tassuja, ne pilaavat sakset. Kaikki sakset ja terät voi teroittaa, mutta niistä ei koskaan tule uudenveroisia.

VIHJE!

Osta halvemmat sakset tai käytä vanhoja käytettyjä turkin karkeampaan leikkaukseen, ja käytä uusia ja kalliimpia silloin kun koira on pesty ja puhdas. Saksia löytyy paljon eri malleja, materiaaleissa ja hintaluokissa.. Kannattaa investoida hyviin saksiin.

Kammat

Kampavalikoimassa löytyy useita eri materiaaleja: m.m.muovi- teräs- ja antistaattisia materiaaleja. Myös kädensijoissa on vaihtoehtoja, ne voivat olla teräs-, puu-, muovi-, kumi-, tai helmiäisvalmisteisia,

myös ergonomisesti kädelle muotoiltuja löytyy.

Nikkeliallergikkojen pitää tarkkaan katsoa materiaalit työvälineitä ostaessaan. Pyörivä- ja kiinteäpiikkisiä kampoja on myös olemassa. Pyöriväpiikkiset liukuvat helpommin turkin läpi. Kokeilemalla päädyt käyttöösi sopivimpaan.

Irtokarvakampa on tehokas koirasi ollessa karvanajolla ja on myös hyvä takunselvityksessä. Niiden koot ja piikkivälykset vaihtelevat koiran karvapituuden mukaan.

Jos haluat poistaa erityisen paljon pohjakarvoitusta esimerkiksi karkeakarvaisesta koirasta tai spanielista, pujota kuminauha muutaman kerran ylös alas kamman teräspiikkien välistä, niin sinulla on yksinkertainen ja erinomainen apuväline vanhan, kuolleen karvan poistamiseen

Teräskampa, hienosta keskikarkeaan. Tämän tyyppistä kampaa käytetään pitkäkarvaisilla koirilla, tai joilla on paikoittain paljon karvaa. Näitä kampoja löytyy eri kokoisina ja karkeuksina.

Pohjavillakampa (Mars, Artero). Kun käytät pohjavillakampaa on tärkeää että asetat sen tasaisesti koiran ihoa vasten, kamman sileä pinta itseesi päin. Kampaa pohjavillaa vain sen aikaa kun sitä irtoaa, ei yhtään pidempään, koska koiran iho voi muuten helposti ärsyyntyä. Kampoja löytyy eri kokoisina, eri karkeuksina.

Trimmausveitsi (Mars, Artero). Tarvitset karkeamman trimmausveitsen nyppimiseen, ja hienomman vaativampaan työhön. Trimmausveitsi helpottaa trimmaajan työtä. Peukalo ja etusormi pidetään lähellä terää, ja otetaan karvatuposta ote joka vedetään pois peukalon ja trimmausveitsen avulla. Tarkista että juuret tulevat mukana, niin ettet katko karvoja, veitsi ei saa olla terävä ettei tätä riskiä ole olemassa.

Harjat

Aitoa sianharjasta käytetään turkin kulumisen ehkäisemiseksi. Myös malleja, joissa on seassa nailonpiikkejä, on olemassa, ne ovat hieman karkeampia Harjoja löytyy eri valmistusmatertiaaleista eri kokoisina ja muotoisina.

Teräspiikkiharjalla, joita löytyy eri malleja, harjaat tehokkaammin, mutta ne myös kuluttavat turkkia enemmän. On myös olemassa muovikärkisiä teräspiikkejä, muovipiikkejä, puupiikkejä, listasta on helppo tehdä pitkä.

Karstat

Karstoja löytyy, suuria ja pieniä, kaarevia ja suoria, pehmeitä ja kovia eri materiaaleissa. Panosta hyvänlaatuiseen, pehmeään karstaan. Heitä käytetty karsta pois kun piikit sojottavat eri suuntiin.

Ole varovainen karstaa käyttäessäsi, ettet vaurioita koiran ihoa, karsta on terävä. Karsta sopii useimmille karvatyypeille, mutta kuluttaa turkkia harjaa enemmän. Joka tapauksessa se on pakollinen useimmille koiranomistajille.

Kynsisakset

Valikoiman kirjo kynsisaksissa on suuri – eri kokoisia ja mallisia. Varmista että kynsisaksesi ovat hyvässä terässä, etteivät kynnet halkeile. Älä luota määrämitallisiin kynsisaksiin, ei ole varmaa että juuri kyseinen mitta sopii koirallesi.

Pinsetit ja pihdit korvakarvojen poistoa varten.

Pinseteillä ja pihdeillä voit poistaa karvoja jotka kasvavat korvakäytävissä, (esim. puudeli, shih tzu ja karkeakarvaiset koirarodut)

Korvissa ei saa käyttää teräviä työvälineitä. Jos saat otteen karvoista on hyvä käyttää peukaloa ja etusormea. Jos karvat korvissa ovat vaikun liukastamat, voit käyttää hieman puuteria, perunajauhoja tai liitua sormissa, myös kumisormustimilla saat hyvän otteen. Nypi karvoja usein etteivät korvat tukkeennu kokonaan, silloin koirakin ottaa sen tavaksi.

Hammasharjat

Hammasharjat vaihtelevat muodoiltaan, jotkut pujotetaan sormeen, on myös tavallisia hammasharjoja, ja erästä mallia kutsutaan 3 in 1:iksi (kolme harjaa samassa varressa). Jos haluat käyttää hammastahnaa, on sen sovelluttava koirallesi. Myös purutuotteita on saatavilla, jauheita ja tabletteja, jotka ehkäisevät hammaskiven syntyä ja pahanhajuista hengitystä.

Hammasraspit

Hammasraspeja valmistetaan monen mallisia päästäksesi käsiksi koiran koko purukalustoon.

Välineet ovat niin teräviä, että niillä helposti vahingoittaa koiran suuta ja ikeniä, ellet ole varovainen. Tärkeintä on että koira seisoo paikallaan, ja että kätesi on vakaa käyttäessäsi hammaskiviraspia.

Punkkipinsetit

On olemassa monenlaisia eri punkkipinsettejä. Ota ote punkin suuosista, älä takaruumiista, eli niin läheltä koiran ihoa kuin mahdollista. Vedä tai pyöritä punkki irti.

Föönit

Jos sinulla on paksuturkkinen koira, niin paras on lattialla seisova fööni. Lattiaföönit ovat erittäin käytännöllisiä, mutta ikävän kalliita. Tavallinen hiusföönikin käy myös jos on vaan vähän kuivattava, ja siihen saa myös pöytäkiinnityspidike jolloin molemmat kädet vapautuvat työskentelyyn. Pääasiahan on että koirasi kuivuu. Kesällä koira kuivuu auringossa, jos ulkona on tarpeeksi lämmin. Loput aikaa vuodesta koira on kuivatettava föönillä läpikuivaksi, se ei saa kuivua itsestään. Älä missään nimessä peitä sitä huovalla, siitä tulee lämpökääre. Älä ulkoiluta kosteaa tai märkää koiraa pakkasessa!

Trimmauspöydät

Pöytiä löytyy pitkiä ja taittopöytiä, kaikki on kumimatoilla. Katso ettet osta liian isoa pöytää, ettei koiralla ole tilaa siirtyillä ja väistellä.

Kylvyt

Jos sinulla ei ole erikoisammetta koiralle, vaan peset sen suihkussa tai kylpyammeessa, et saa unohtaa että sen pitää seistä liukastumisenestomatolla. Pienempiä koiria suositellaan pestäväksi lasten kylpypaljussa, näitä myydään jalallisina.