Synnyttävät hammaskarpit

Synnyttävien hammaskarppien joukkoon kuuluvat akvaarioharrastuksen kaikkein tavallisimmat ja suosituimmat kalalajit. Tavallisin lienee miljoonakala, Poecilia reticulata mutta suosittuja ovat myös miekkapyrstöt, platyt ja mollit. Näin suuresta ryhmästä on tietenkin vaikeaa antaa muuta kuin yleisluontoiset hoito-ohjeet. Siksi seuraavia ohjeita on pidettävä suuntaa antavina ja tarkemmat tiedot saat kauppiaaltasi tai luotettavasta akvaariokirjasta.

Useimmat synnyttävät hammaskarpit ovat kotoisin Väli-Amerikasta ja siksi ne viihtyvät parhaiten jos vesi on vähän tavallista kovempaa, mielummin emäksistä kuin hapanta. Monet harrastajat lisäävätkin näiden lajien akvaarion vähän merisuolaa. Useita molli-lajeja voi pitää murtovedessä ja jopa merivedessä määrätyissä olosuhteissa. Mollit tulevatkin jokien alajuoksuilta minne merivesi nousuveden aikaan nousee.

Nämä hammaskarpit ovat kaikkiruokaisia mutta ne tarvitsevat myös runsaasti kasvisperäistä ravintoa.

Synnyttävät hammaskarpit eivät oikeastaan synnytä eläviä poikasia vaan munat kuoriutuvat samalla kun naaras synnyttää. Poikaset ovat heti valmiita uimaan ja suunnistavat pinnalle täyttämään uimarakkonsa ilmalla.

Akvaario-oloissa kannattaa huolehtia siitä että kaloille tarjotaan riittävän monipuolista ravintoa. Kasvishiutaleet sopivat perusruuaksi ja niiden lisäksi tarjotaan välillä muita herkkuja. Useimmat lajit maistelevat mielellään myös akvaariossa kasvavia viherleviä.

Nämä lajit viihtyvät hyvin tiheään istutetussa akvaariossa jossa löytyy piiloja poikasille kasvien joukosta. Lajeja löytyy monen kokoisia, pienimmät lajit alle 20 mm ja suurimmat lähes 20 cm.

Muista totuttaa uudet kalat kotiakvaarion oloihin kärsivällisesti ja hitaasti. Laita ensin avaamaton pussi kellumaan akvaarioveteen vartiksi, sitten avaat pussin ja kaadat sinne mitan akvaariovettä vartin välein joitakin kertoja. Vasta sitten siirrät kalat akvaarioon.

Miljoonakala

Kirjoplaty ..................................................Miekkapyrstö

Keltainen huntumolli....................................Miekkapyrstö

copyright (c) Tor Kreutzman 2010