Miten rakennat tanganyika- tai malawiakvaarion

Tanganyika- ja Malawijärvi kuuluvat järviryhmään Itä-Afrikassa, alueella jota kutsutaan nimellä Rift Vally. Tämän alueen järvet ovet tunnettuja kalakannastaan. Näin kauniita ja erikoisia kaloja ei tavata missään muualla maailmassa. On suorastaan ilo ja kunnia saada pitää näitä kaloja kotona omassa akvaariossaan ja seurata niiden käyttäytymistä. Mutta miten rakennat Tanganyika- tai Malawiakvaarion?

Akvaarion ei pidä olla liian pieni, vähintään 100 litrainen, sillä kirjoahvenet puolustavat voimakkaasti hankittuja reviirejään. Mitä isompi akvaario, sitä helppohoitoisempi. Pohjalle laitetaan ensiksi ohut styroksilevy, sen jälkeen hiekkaa. Hiekkaan voi sekoittaa korallihiekkaa, jotta vesi tulisi kovemmaksi ja pH-arvo nousisi. Vältä materiaaleja, jotka tekevät veden happamaksi, kuuten juurakot. Tämän jälkeen voidaan ruveta rakentamaan luolia ja kivirakennelmia. Kivet voidaan hyvin liimata toisiinsa silikooniliimalla, sillä jotkut kirjoahvenista kaivavat mielellään pohjahiekkaan kuoppia. Tämäntyyppisessä akvaariossa viihtyvät kasveista Jaavansaniainen, Anubis ja eri Vallisnerialajit. Akvaariossa pitää olla tehokas suodatus ja hyvä valaisin. Monet lajit syövät levää ja siksi on hyvä antaa levän kasvaa kivillä. Veden lämpö saa olla noin 26 astetta.

Monet kaloista ovat suuhautojia ja naaras kantaa mätimunia suussaan kunnes ne ovat kehittyneet kalanpoikasiksi. Kannattaa aina hankkia 4-6 kalaa lajia kohden ja useita lajeja joka akvaarioon. Laske noin 10 litraa vettä kalaa kohti. On parempi, että yhdellä koiraalla on kolmesta neljään naarasta. Tällä tavalla koiras ei stressaa kosiskelullaan naaraita liikaa. Kalat haluavat puhdasta ja raikasta vettä, joten kolmanneksen akvaarion vedestä voi vaihtaa kerran kuukaudessa. Malawi- ja Tanganyika-ahvenet ovat jatkuvasti nälissään ja kerjäävät koko ajan sinulta ruokaa. Siksi niitä helposti syöttää liikaa ja tämä taas voi vaikuttaa haitallisesti niiden terveyteen.

Voit rakentaa erikseen joko Malawi- tai Tanganyika-akvaarion tai yhdistää sopivia lajeja molemmista järvestä samaan akvaarioon. Valitsetpa minkä tavan tahansa saat paljon iloa näistä kaloista, jotka tarjoavat aina jotain uutta.

MENESTYSTÄ HARRASTUKSEESI!