Labyrinttikalat

Useimmat labyrinttikalat tulevat Kaakkois-Aasiasta mutta joitakin lajeja elää myös Afrikassa. Labyrinttikaloilla on kidusontelossa hengityselin jonka mukaan ne ovat saaneet nimensä. Labyrinttielin mahdollistaa näiden kalojen elämisen hyvin happiköyhissä ympäristöissä, ne pystyvät hyödyntämän ilmakehän happea ja voivat pysyä hengissä jonkin aikaa jopa kuivalla maalla.

Labyrinttikaloja ovat m.m. rihmakalat, pusukalat, guramit ja kiipijäkalat. Tavallisimmat akvaarioasukit ovat rihmakaloja ja taistelukaloja sekä tietenkin pusukala. Näitä lajeja esiintyy luonnossa Malesiassa, Borneolla, Indonesiassa, Thaimaassa ja Intiassa. Ne elävät sameissa, seisovissa ja matalissa vesistöissä joissa vesi usein on huonolaatuista ja happiköyhää.

Akvaariossa on tietenkin syytä huolehtia veden laadusta säännöllisin vedenvaihdoin. Monet lajit viihtyvät parhaiten jos niitä on enemmän kuin kaksi. Taistelukalakoiraita ei kuitenkaan koskaan saa laittaa kahta samaan akvaarion koska ne eivät siedä toisiaan.

Labyrinttikalojen akvaario sisustetaan runsaalla kasvillisuudella ja myös kelluvilla kasveilla. Suodatus saa olla heikkoa jottei veden virtaus ole liian voimakasta. Kaikenlainen ruoka kelpaa mutta on muistettava että vaihteleva ja laadukas ruokavalio on parasta.

Rihmakalat ovat erinomaisia seura-akvaarion asukkeja, kauniita, kestäviä ja mielenkiintoisia. Niiden koko vaihtelee kolmesta sentistä puoleen metriin lajista riippuen.

Vesiarvot saavat olla melko tavallisia pH noin 7,0, lämpötila 22-30 astetta.

© Tor Kreutzman