Ruokinta / Doggy

Marketien ja erikoisliikkeiden suuresta valikoimasta löytyy sekä halpaa että kallista, hyvää että heikompilaatuista  koirien kuivamuonaa koiriemme pitämiseksi elossa ja hyvässä voinnissa. Koiranomistajan ei ole helppo tietää mikä on ostamisen arvoista omalle koiralle. Muonapussin tavaraselostekaan ei ole suureksi avuksi kun muonat valmistetaan eri menetelmillä, mikä saattaa vaikuttaa koiran kykyyn käyttää ravintosisältö hyväkseen. Kun koirat ovat yksilöitä, joilla on erilaiset tarpeet, ja kun niiden elämäntilanne vaihtelee, on vaikea lyödä lukkoon että jokin erityinen muona olisi juuri kyseiselle koiralle oikea koko elämän ajaksi.

Siksi on olemassa valikoima erikoismuonia, suunnattuna esimerkiksi pennuille, vanhemmille koirille, koirille joilla on erilaisia heikkouksia ja myös sellaisille joiden ravinnontarve on rasituksen vuoksi suurempi. Myös näissä tuotteissa on laatueroja, joten koiranomistajalle voi olla hyötyä muiden koiranomistajien, erityisesti kokeneiden sellaisten, suosituksista.

On  muistettava että koiralla tulee aina olla saatavilla raikasta vettä, erityisesti kun koiraa ruokitaan kuivamuonalla. Myös tuoreruokaa syövän koiran elimistö vahingoittuu ellei se saa juoda vettä vapaasti, mutta melkein täydellisesti vedettömän kuivamuonan kanssa täytyy aina olla juotavaa. Sensijaan kuivamuona pysyy hyvänä vain mikäli sitä ei kosteuteta, joten sen säilyttäminen tulisi tapahtua mahdollisimman ilmatiiviissä , kuivassa astiassa.

Kuivamuonan alkuperä ja valmistusmaa ovat muun muassa asioita joihin koiranomistajan tulisi kiinnittää huomiota. Valitettavasti kaikkialla ei ole yhtä selkeät laatuvaatimukset. Pohjoismaissa on korkeat eettiset ja laatua säätävät vaatimukset. Ruotsissa on valmistettu tasokasta koiranmuonaa jo viime vuosisadan puolivälistä, ja Suomessakin on jo viitisenkymmentä vuotta saanut ostaa Vårgårdan Doggy- muonaa. Moni menestynyt koirankasvattaja on löytänyt koiriensa hienossa kunnossa pitävät muonat Doggyn tuotteista.

Doggyn tuotteissa on monenlaista, vahvempaa ja kevyempää muonaa joista voi valita oman koiran tarpeesta ja muista ominaisuuksista riippuen. Kuivamuonan lisäksi on suuri valikoima tuoremuonaa ja herkkuja, myös nämä valmistettu koiran hyvinvoinnista huolta pitäen, niin ettei niistä ole haittaa koiralle, kuten valitettavasti  on monesta ihmisen pöydältä peräisin olevista. Alla olevassa esittelyssä pidättäydymme kuitenkin kuivamuonan esittelyssä,  joinka yhteinen  tuotenimi on Doggy Professional.-

Kuivamuona, joka monessa kennelissä toimii yleismuonana, jonka koirat syö varhaisesta pentuiästä ihan korkeaan vanhuuteen asti, pitäen koiran hyväkuntoisena myös rasitusten aikana, on Doggy Professiona Extra. Muonan koostumus on edullinen kasvavalle pennulle, pitää kantavan ja imettävän nartun hyväkuntoisena samoin kun se on erinomaisen sopiva vilkkaille tai työtätekeville koirille.
Totutettaessa  kiinteään ruokintaan voi kosteuttamalla pehmentää ensimmäisiä aterioita pienelle pennulle, joka vieroitetaan  emonmaidosta. Hyvin pian, yleensä jo ennen pennun saavuttaessa luovutusiän, sille maistuu muona paremmin kuivana, mikä onkin oikea tapa tarjota kuivamuonaa. Kuivana muona säilyttää tuoreuttaan, ja se tarjoaa leuoille harjoitusta, pitäen hampaat puhtaina.
Kasvava pentu voi itse säätää annoksensa sen mukaan millainen tarve sillä kulloinkin on, koska tarve vaihtelee, ei pelkästään päivästä toiseen vaan myös ateriasta toiseen, riippuen siitä kuinka pentu on touhunut aterioiden välissä. Kasvuikäisenä pentu ei liho Doggyn kaltaisesta tasapainoisesta muonasta. Myös aikuisena Doggylla kasvaneet koirat yleensä itse kykenevät käyttämään tarpeisiinsa sopivat määrät muonaa, mikä voi vaihdella päivästä toiseen rasituksen mukaan. Luonnollisesti omistajan on kuitenkin seurattava koiransa kuntoa ja rajoittaa annokset mikäli koira lihoo liikaa. Silloin on kuitenkin ensisijaisesti miettiä millaisia herkkuja  ja muita välipaloja koiralle on annettu muonan lisäksi, ja joista voi luopua, jotta koira saisi juuri sen mikä on sille hyväksi. Herkulliset välipalat vievät herkästi koiran ruokahalun ja estävät sitä syömästä terveellisesti.
, mikä pidemmän päälle huonotaa koiran kunnon.
Doggy-sarjasta löytyy luonnollisesti myös pentumuona, Doggy Professional Valp, jonka palat ovat pienet. Tätä voidaan käyttää koko kasvuajan, tai lyhyemmän jakson, kunnes siirrytään aikuismuonaan. Vieroituksen aikana voidaan kosteuttaa muonaa helpottaaksen pienokaisen tottumisen kiinteään muonaan, mutta kun pentu osoittaa kiinnostusta tarjolla olevaan kuivaan muonaan on syytä siirtyä sellaiseen.

Sellaisetkin tilanteet voi tulla vastaan jolloin koira tarvitsee vielä vahvemman muonan kuin Doggy Professional Extra. Silloin on Doggy Professional Aktiv erinomainen lisä. Erittäin kovassa rasituksessa olevia  koiria voidaan ruokkia pelkällä Doggy Aktivilla, mutta usein riittää kun antaa tätä lisukkeena rasittavimman ajan. Viimeisillään tiineenä oleva narttu, joka kantaa suurta pentuetta, ehkei saa riittävän suuren annoksen tavallista muonaansa mahtumaan. Kuntoa kohentaa vahvempi, tiiviimpi muona kanto- ja imetysaikana, ettei nartun tarvitse kuluttaa kaiken kehorasvansa laihtuen huonokuntoiseksi pentujen vielä tarvittaessaan emonmaitoa.

Valitettavasti on koiria joiden aineenvaihdunta on kovin herkkä. Nämä tarvitsevat muonan, joka on suunniteltu tyydyttämään kaikki tarpeet ottaen huomioon herkän elimistön.Tässä Doggy Professional Skonsam voi olla ratkaisu. On esimerkkejä joissa koira on virkistynyt oleellisesti ja jopa saanut vähentää lääkitystä vaihdettuaan tähän herkän koiran muonaan. Muonaa saa myös pieninä paloina, Doggy Professional Mini Skonsam.
Samoin Doggylla on viljaton vaihtoehto, Doggy Professional Grain Free. Tämä muona sopii myös viljalle allergisille koirille.

Pienikokoisille, vilkkaille ja aktiivisille koirille on oma muonanasa, jonka rasva-ja proteiinipitoisuus on hieman  korkeampi kuin Doggy Professional Extrassa. Tämäkin muona, Doggy Professional Mini, on kuten kaikki sarjan tuotteet valmistettu ruotsalaisista raaka-aineista. (C)

Sivun alkuun