Kissasi parhaaksi

Kissat ovat itsepäisiä lemmikkejä, ne päättävät itse miten asiat tehdään.
Kissan suosio on kuitenkin kasvussa, se on puhdas, uskollinen ja se tulee
toimeen yksinäänkin. Kissaa harkittaessa on kuitenkin varattava sille aikaa, tilaa ja varoja koska siitä tulee pitkäaikainen ystävä. Kissan pito on kokopäiväistä, sellaista ei voi olla että hankkii kissan vähäksi aikaa. Ennen saatettiin ottaa kissanpentu kesäksi mökille ja jättää se sitten sinne kun muutettiin talveksi kaupunkiin. Tällainen ei ole pelkästään paheksuttavaa, se on myös eläinsuojelulain vastaista. Kesäkissaa ei saa ottaa. Myös ilmaiseksi saadulla kissalla on samat oikeudet hyvään kotiin ja hoitoon kuin millä tahansa rotukissalla. Muista ettei alle 12 viikkoista kissanpentua pidä erottaa emostaan. Vasta sen jälkeen se pystyy syömään kiinteätä ravintoa ja se on tarpeeksi iso itsenäistymään. Kissa tarvitsee oman paikan jossa se saa olla mutta omistajan on varauduttava siihen että kissa saattaa mieltyä johonkin toiseen paikkaan. Useimmille kelpaa kuitenkin esimerkiksi korkealle sisustettu pehmeä kolo josta voi tarkkailla ympäristöään turvallisesti. Kissanpentu tarvitsee ruokaa neljästi päivässä. Sillä pitää olla oma ruokapaikka ja sille on annettava ruokaa määrättynä ajankohtana. Pennun
kasvaessa sen annoksia voidaan suurentaa ja tarjoilukertoja harventaa. Sille tarjotaan joko valmista kissanruokaa, laadukas valikoima löytyy hyvästä lemmikkikaupasta, tai sitten se saa kotiruokia.

Kissalla tulee myös aina olla tuoretta vettä tarjolla. Kissat ovat leikkisiä vielä aikuisinakin. Niille on annettava sopivia leluja jotka saavat sen innostumaan. Ne pitävät usein myös kiipeilystä ja kunnollinen kiipeilyteline onkin mieluisa huonekalu. Koska kissat sekä raapivat että kynsivät pitääkseen kynnet ja lihakset kunnossa ne tarvitsevat myös paikkoja joihin voi kuluttaa voimiaan. Kunnon raapimislauta on oivallinen väline. Neuvottele hoidosta ja tarvikkeista luotettavan kauppiaasi kanssa, saat ohjeita ja neuvoja jotka ovat rahan arvoisia. Muista myös että kissoista on kirjoitettu runsaasti kirjoja, sekä asiapitoisia hoito-oppaita että kevyempää lukemista. Tietoa ei koskaan saa liikaa. Lemmikin hankkiminen, minkä tahansa, edellyttää sitoutumista ja valmiutta vastata eläimen hyvinvoinnista. Jokaisen lemmikinomistajan on varauduttava siihen että aikaa riittää päivittäin sekä seurusteluun että hoitoon. Toisaalta kissan tarjoama seura ja ystävyys voi korvata kaikki vaivannäöt moninkertaisesti.

© Tor