Akvaariokasvien valitseminen

Kun uusi akvaario otetaan käyttöön se on pitkään riskialtis. Aloittamalla oikein vähennetään riskejä ja saavutetaan akvaariossa sellainen tasapaino joka antaa anteeksi myös hoitajan huolimattomuutta tai virheitä.

Vasta perustettuun akvaarioon valitaan ensimmäisiksi kasveiksi sellaisia lajeja jotka viihtyvät näissä epävakaissa olosuhteissa. Tärkeintä on se että kasvit ovat nopeakasvuisia ja siten runsaasti ravinteita hyödyntäviä yksilöitä. Näin varmistetaan ettei kiusallisille leville jää niin paljon elintilaa. Kun akvaarion toiminnot ovat noin kuukauden kuluttua asettuneet aloilleen sinne voidaan valita vaativampia ja hidaskasvuisempia kasvilajeja.

Egeria densa - argentiinanvesirutto

on erinomainen akvaarioköynnös jolle riittää se että akvaariossa on valoa tarpeeksi. Kaikesta muusta se antaa tinkiä ja kasvaa kiitollisesti pitkäksi korreksi pinnalle kunhan valoa on runsaasti. Kun köynnökset ulottuvat pinnalle saakka on syytä katkaista latvaosa ja istuttaa se uudelleen . Jo muutamassa päivässä latva on juurtunut ja aloittanut kasvun kohti pintaa.

Argentiinanvesirutto, uuteen akvaarioon

Hygrophila difformis - liuskavesitähdikki

saattaa kasvaa jopa yli kymmenen senttiä viikossa kunhan valoa vain on riittävästi. Se on todellinen rikkaruoho sanan parhaimmassa merkityksessä ja uuteen akvaarion se on mitä parhain kasvi. Akvaarion vanhetessa se voidaan vaihtaa vaativampaan kasvilajiin.

Liuskavesitähdikki uuteen akvaarioon

Muut vesitähdikit kuten intianvesitähdikki, H. Polysperma ja erilaiset karvalehdet Ceratophyllum-lajit ovat myös hyviä vaihtoehtoja uuteen akvaarioon. Eteenkin intianvesitähdikki on helppo ja nopeakasvuinen. Nykyään siitä on erittäin näyttäviä kirjavalehtisiä muunnoksia jotka ovat aivan yhtä helppoja kuin alkuperäinen muoto. Intianvesitähdikki kasvattaa nopeasti vartensa pinnalle saakka ja saattaa siten viedä muilta kasveilta sekä elintilaa että valoa jollei sitä ahkerasti harvenneta.

Karvalehti (kuvassa oikealla) on hyvä uuteen akvaarioon!


Crinum thaianum - isokriinumi

Jos halua valikoimaan vaihtelua heti alusta lähtien kannatta hankkia joukkoon vaikka näyttävä isokriinumi, Crinum thaianum. Tämä komea sipulikasvi sopeutuu hyvin erilaisiin akvaario-olosuhteisiin ja sen ainoa haittapuoli onkin sen koko. Lehdet kasvavat helposti runsaan metrin mittaisiksi ja tämä kasvi sopiikin vain tarpeeksi tilaviin altaisiin.

Isokriinumi ostetaan pelkkänä sipulina

Kellusvesi-saniainen on hyvä pintakasvi

Akvaarion veden pinnalle kannattaa hankkia kellusvesisaniaista, Ceratopteris pteridioides, joka kasvaa ja lisääntyy nopeasti. Se kattaa pian koko akvaarion vedenpinnan ja vaatii siksi säännöllistä karsimista heti alun alkaen. Koska se kasvaa niin nopeasti se on todella hyödyllinen uuden akvaarion kasvi mutta myöhemmin se on ehkä syytä poistaa kokonaan jotta valoa riittäisi myöhemmille vaativammille lajeille.

Jaavansaniainen juurtuneena laavakiveen

Uudessa akvaariossa on usein ongelmana että vaikka kasveja hankitaan sinne runsaanlaisesti se kuitenkin näyttää karulta ja vähän ikävältä ennenkuin kaikki kasvit ovat juurtuneet ja alkaneet kasvaa. Hankkimalla laavakivellä tai juurakolla kasvavan jaavansaniaisen, Microsorium pteropus, saadaan kertaheitolla näyttävä kasvi ja komea sisustuskappale. Koska kasvi on juurtunut ja aloittanut kasvun juurakon päällä se kestää hyvin siirron uuteen paikkaan ja on heti akvaarioon asetettuna hyvän näköinen.

Tavallisesti myös vallisneria-lajikkeet sopeutuvat hyvin uuteen akvaarioon. Viihtyessään ne alkavat nopeasti levitä rönsyjen avulla. Ne kannattaa kyllä heti alun alkaen ituttaa ryhmässä jossa on kymmenisen tainta vaikka jo pienen ajan kuluttua joudutaankin karsimaan taimia ja poistamaan rönsyjä jotta muille kasveille riittäisi tilaa.

Avoin akvaario - todellinen puutarha

Jo tässä vaiheessa kannattaa muistaa se että akvaarioon pitää ostaa mielummin harvoja kasvilajeja mutta useita yksilöitä joka lajista. Tämä pätee lähes kaikkiin kasveihin, poikkeuksena yksittäin istutettavat suuret kasvilajit. Myös sellaiset lajit kuten kellusvesisaniainen joka on erittäin nopea lisääntymään kannattaa hankkia yksitellen. Tämä sääntö päätee myös myöhemmin kun akvaarioon aletaan hankkia vaativampia kasvilajeja. Kokonaisuudesta tulee tasapainoisempi ja näyttävämpi kun kasvit ovat kauniisti ryhmissä lajeittain.

Lopullinen kasvivalikoima, niin uudessa kuin vanhemmassa akvaariossa jääkin aina sen hetkisen tarjonnan varaan mitä liikkeistä löytyy silloin kun akvaariota sisustetaan. Vedenalaisen puutarhan kasvivalikoimiin kannattaa paneutua ajan kanssa suunnitelmallisesti. Asiantuntevasta akvaarioliikkeestä saat aina sekä neuvoja että apua ongelmatilanteisiin.

© Tor Kreutzman