Akvaariokalojen ruokinta

Akvaariokalat ovat ruokatottumuksiltaan, kuten me ihmisetkin, erilaisia. Kuitenkin niin että on kalalajeja jotka ovat puhtaasti kasvissyöjiä ja niiden koko ruuansulatus toimii sen mukaisesti. Jos sellaisille kaloille tarjotaan liharuokaa niin ruuansulatuskanava saattaa tukkeutua ja kala menehtyä. Siksi on tärkeää että aina ensin selvitetään mitä kala syö luonnossa ennenkuin se hankitaan. Lihansyöjälle ei välttämättä maistu salaatti.

Kuinka usein kaloja sitten pitää ruokkia jotta ne voisivat hyvin? Se on akvaarioharrastajien klassinen pulmakysymys johon löytyy monta erilaista vastausta. Ainoa oikea on että ruokaa on tarjottava sen verran että kala voi hyvin, emmehän me ihmisetkään voi hyvin jos me syömme liikaa tai jos näemme nälkää.

Kalojen tapoihin kuuluu että ne tulevat aina katsomaan jos epäilevät että ruokaa on tarjolla, ja innokkaasti etulasin kohdalla kyttäävää kalaa luulee helposti nälkäiseksi. Muista kuitenkin että kalojen luonnolliseen käyttäytymiseen kuuluu se että ruokaa etsitään koko ajan. Mutta sitä ei vättämättä löydetä edes joka päivä. Tähän trooppiset kalat ovat hyvin sopeutuneet. Ne voivat elää ja voida hyvin vaikka välillä kuluu pitkäkin tovi ruokailujen välillä. Normaalisti ruokaa on runsaasti sadekaudella kun taas kuiva kausi tuo mukanaan laihdutuskuurin. Monien kalojen kutu tapahtuukin sadekauden alkaessa jolloin runsaat vesimäärät tuovat myös runsaasti syötävää poikasille.

Akvaario-oloissa on aina ruokittava niin ettei ruokaa jää pohjalle pilaamaan vettä. Pieni määrä useasti on sopiva keino välttää liikaruokintaa. Kirjoissa, ja useissa tuotepakkauksissa, sanotaan ettei pidä ruokkia enemmän kuin kalat syövät kymmenessä minuutissa, paljon parempi sääntö on ettei koskaan ruokita enemmän kuin mitä kuluu parissa sekunnissa. Silloin tiedetään ettei akvaarioon jää mitään mätäneviä ruuantähteitä.

Muista myös tarjota kaloillesi vaihtelevaa ruokaa, hiutaleruokaa ja pakastekuivattuja kuten myös pakasteruokia kannattaa tarjota vaihtelevasti jotta kalat saavat kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Nykyään hiutaleruuat sisältävät runsasti proteineja, niin paljon ettei kala luonnossa milloinkaan saisi sellaista määrää ravinnostaan. Siksi proteinipitoisia tehdasvalmisteita kannattaa käyttää ravinneköyhempien luonnontuotteiden kanssa yhdessä, erilaiset pakastetut surviaisentoukat esimerkiksi ovat erinomaista täydennystä hiutalediettiin. Ja kesän tullessa kannattaa poiketa kirppulammella ja haavia vähän elävää ruokaa kaloille. Ja jollei muuta niin vaihdetaan aina välillä tehdasruokien valmisteita eri merkkisiin.

Kaloja on ruokittu oikein ja sopivasti silloin kun ne voivat hyvin, käyttäytyvät pirteästi ja tulevat heti katsomaan mitä ruokaa tänään tarjotaan. Myös veden laatu pysyy parempana oikealla ruokinnalla.

(c) tor